Spajkalniki in spajkalne postaje

 

Ersa i-con (ERSA0IC1000A)

Nova, inteligentna spajkalna postaja Ersa moči 150W je nova (konec leta 2005) Ersina mala igračka, ki prijetno preseneča. Zakaj ji pravim igračka, si lahko ogledate na naslednjih slikah. Čeprav je spajkalnik zelo majhen, je zelo močan in zmogljiv. Prvi vtisi so neverjetni. Konica se segreje v nekaj sekundah, prav tako pa je kos tudi debelim spojem, ki jih z lahkoto segreje. Dobrodošla je tudi funkcija "stand by", ki podaljšuje življensko dobo in varčuje z energijo. Po dveh minutah, ko je spajkalnik odložen v stojalo, se vklopi režim mirovanja, ki temperaturo zniža na 250 stopinj (tovarniško nastavljena vrednost), ki jo je možno spremeniti. Ko spajkalnik vzamemo iz stojala, v dveh sekundah doseže 350 stopinj in že je spajkalnik pripravljen za delo. V tem času obrišemo konico in začnemo spajkati.

Zaenkrat toliko, kaj več pa čez čas, ko bom postajo dodobra preizkusil.

Po 9 mesecih uporabe imam še vedno prvo spajkalno konico. To me prijetno preseneča, saj sem s spajkalnikom veliko delal, kar pomeni da ni počival in da ga nikakor nisem "šparal". Spajkalna postaja je bila velikokrat prižgana po cel dan, tudi več dni skupaj, če sem jo zvečer pozabil ugasniti. No, ker je tukaj zelo uporabna stand by funkcija, potem se pregretju in posledično oksidacije konice ni potrebno bati. Seveda je zelo važno, da je konica vedno pocinjena. Če spajkalnik odložimo za dalj časa, konico na sveže pocinimo, cin pa pustimo na konici, da zaradi temperature oksidira cin in ne konica. Na Belmet-ovi strani je članek z navodili, kako ravnamo s konicami. Seveda pa to velja za vse spajkalnike, ne samo za Erso.

 

Postaja med delovanjem ...

... vstop v meni ...

... spajkalna ročka v stojalu ...

... postaja v stand by režimu ...

... primerjava spajkalnika z weller WSP80 ...

... primerjava spajkalnikov: prvi je Ersa i-con, drugi Weller WSP80 in tretji Ersa RDS80 ...

... primerjava še z drugega kota ...

Vsi spajkalniki so kvalitetni, tehtnica pa se močno nagiba k Ersi, predvsem zaradi kvalitete konic. Ersa RDS80 ima kabel sicer malo trši od zelo mehkega Wellerjevega, ampak je zelo kvalitetna postaja, konice pa so zelo vzdržljive. Vzdržljivost Wellerjevih konic je zadnja leta totalno na psu, kar pomeni da so zelo slabe kvalitete. Zaradi slabe kvalitete Wellerjevih konic, sem nad to znamko obupal, čeprav so spajkalniki zelo kvalitetni in dobri. Prvi vtisi in občutki med delom pa so pokazali, da je nova Ersa še veliko boljša. Delo je otročje lahko, pa naj vas ne zavede majhnost spajkalnika ... strup je v majhnih flaškah, pravijo ... in to je ravno to.

Pri nakupu spajkalne opreme ne skoparite, ne kupujte poceni spajkalnikov za nekaj tisočakov in spajkalnih postaj za 40 eurov in podobno, splača se dati tudi 10x več. Tudi za hobi se splača kupiti boljši spajkalnik, sicer ne za 400 eurov ampak recimo 100 ali 200 eurov ali več. Le zakaj bi zaradi slabega spajkalnika zgubili veselje do dela. Spajkalnik spada med osnovno orodje vsakega elektronika.

Erso zastopa www.belmet.si

Tale članek ni naročen s strani podjetja Belmet, ampak je nastal samoiniciativno, ker sem izredno zadovoljen s kvaliteto Ersinih spajkalnikov.

Če boste želeli, bom v prihodnje pripravil članek in slikovno gradivo o načinih spajkanja.

Če želite kaj pripomniti, so vaše pripombe dobrodošle, pošljite pa mi jih na mail, ki je prikazan na osnovni strani, oziroma sledite povezavi. Če imate dobre ali slabe izkušnje s svojim spajkalnikom katerekoli znamke in želite svoje izkušnje deliti z drugimi, mi pošljite opis in fotografije.