Dobrodošli na strani REBER electronic

 

 

 

nazaj na kazalo

Utripalec

 

Shema utripalca je dokaj preprosta, posebnost tega vezja pa je, da ima samo dva priključka. To pomeni da se vezje veže na napajanje v serijo z žarnico. Če bi vezje utripalca priključili direktno na izvor napetosti, se to za vezje ne bo dobro končalo, razen v primeru, če izvor nima toliko moči. X1 se poveže na +12V, X2 se poveže z žarnico, drugi priključek žarnice pa na maso, oziroma šasijo, oziroma - pol napajanja. Lahko je tudi obraten vrstni red tako, da bo žarnica na +12V, drugi priključek žarnice na X1, X2 pa na - pol napajanja.

Vrednosti elementov veljejo za napetost 12V , če pa bi utripalec uporabili v 6V sistemu pa je potrebno spremeniti vrednost C1 na 100u, vrednost R3 pa na 47K, zaradi tega, ker je frekvenca utripanja precej odvisna od napetosti. V primeru, da bi potrebovali drugačno frekvenco utripanja in drugačno razmerje med časoma ko žarnica gori oziroma je ugasnjena, je pač potrebno malo eksperimentirati z vrednostmi teh dveh elementov. Dioda D1 služi za zaščito vezja pred napačno priključitvijo, v primeru napačne priključitve bo žarnica stalno gorela.

 

Predloga tiskanega vezja v resoluciji 300dpi

 

Montažna shema vezja in dimenzije ploščice

 

-

-

V ohišje je potrebno narediti zareze, na mestu, kjer so fastoni. Zareze je najlažje narediti z žagico za kovine. Ohišje je mogoče kupiti v trgovini HTE v LJ.