Dobrodošli na strani REBER electronic

 

 

 

nazaj na kazalo

Indikator napetosti akumulatorja, prikaz 10 LED

 

Integrirano vezje LM3914 je poleg uporabe za razne napetostne prikaze in VU metre zelo uporabno za prikaz napetosti 12V akumulatorja. Vezje se napaja iz istega vira kot prikazuje njegov nivo, zato ima vezje samo dva napajalna priključka.

Za prikaz napetosti je uporabljenih 10 LED diod, oziroma LED bar z integriranimi 10 LED v dil ohišju. LED bar obstaja v raznih barvah, tudi v kombiniranih barvah.

Shema vezja je preprosta, pripravil pa sem 3 različice tiskanega vezja. Prva različica je z uporabo LED bar displaya, druga z 10 3mm LED, tretja pa z uporabo 10 5mm LED. Namesto okroglih LED je možno uporabiti tudi kvadratne ali pravokotne LED.

Območje prikaza napetosti ni od 0 pa do npr 15V, ampak od 10V do 15V, kar je za uporabo v avtoelektiki povsem dovolj. Ker sta na vezju dva trimer potenciometra, je možno nastaviti spodnjo in zgornjo mejo prikaza po želji, sicer v nekem ozkem področju med 10V in 15V. Spodnjo mejo je možno je nastaviti tudi nižje od 10V, vendar vezje pri bistveno nižji napetosti ni več tako zelo uporabno, ker je merjena napetost hkrati tudi napajalna.

Ker se v avtomobilski inštalaciji pojavljajo tudi visoke napetostne konice, je uporabljena prenapetostna zaščita in sicer z zener diodo 18V. Za zanesljivo delovanje in preprečitev uničenja zener diode je uporabljen predupor. Napajanje LED diod gre direktno na napajanje brez preupora. Na vezju je predviden jumper za prevezavo predupora in jumper za izbiro načina prikaza dot/bar. Način prikaza dot pomeni pika - sveti samo ena LED, način bar pa stolpec - sveti več LED. Jumperja sta realizirana kar na tiskanem vezju, vklop s kaplico cina.

 

 

Članek je še v fazi nastajanja, vezje je stestirano, rabim še poslikat zadevo in zrisat montažno shemo ...